Kuvaus
Rosmariini ei talvehdi ulkona Suomessa. Se pitää aurinkoisesta, lämpimästä ja tuulettomasta kasvupaikasta ja melko kuivasta. Sitä kastellaan vasta kun ylimmät oksat alkavat nuupahtaa; niiden ruskettuminen merkitsee liiallista kastelua. Avomaalla rosmariini on hyväksi kaalin kasvulle. Siitä käytetään tuoreita ja kuivattuja lehtiä ja versoja, harvoin kukkia. Ne voi myös silputa ja pakastaa.
Rosmariini tuo makua niin paistettuihin liha- ja kalaruokiin kuin keittoihin, kastikkeisiin, pitsaan, pastaan, marinadeihin ja salaatteihin. Liian pitkään kypsyessään rosmariini helposti kitkeröityy.
Rosmariini sopii papujen, herneiden, parsan, parsakaalin, kukkakaalin, kesäkurpitsan, pinaatin, tomaatin ja munakoison mausteeksi. Erityisen hyvin se sopii uuni- ja paistetuille perunoille. Se tuo makua myös sieniin.
Sen maku sopii yhteen rakuunan, timjamin, salvian, persiljan, meiramin, kuminan, laakerin, sipulien ja valkosipulin makujen kanssa.